Strand

Wat een ultiem gevoel van vrijheid ervaar je op het strand van Texel. Trek de wandelschoenen aan en laat de wind door je haren waaien tijdens een strandwandeling langs de vloedlijn. Of trek je schoenen uit en laat het fijne strandzand tussen je tenen glijden. Het ruime strand biedt je net zo veel rust of reuring als je zelf wilt. Met een lengte van 30 kilometer heeft het strand tal van mogelijkheden en de wisselingen van de seizoenen geven het strand ook weer vele gezichten. Elke bezoeker heeft dan ook op Texel een favoriet gedeelte waar hij of zij graag komt.

Bij diverse strandopgangen zijn strandpaviljoens, die bij paal 9 (Den Hoorn) en paal 28 (De Cocksdorp) zijn het hele jaar open.

Op veel stranden is tijdens de zomer een strandwacht aanwezig. Zwemmen is bijna overal toegestaan aan de Noordzeekant. Wegens de sterke stromen tussen Texel en Vlieland is zwemmen tussen paal 31 tot 33 verboten.

Naaktstrand

Naaktzwemmen is op 2 strandplaatsen toegestaan, t.w.: Hoornderslag: ½ km zuidelijk van paal 9, Den Hoorn en Krimslag 1: 1 km zuidelijk van paal 28, De Cocksdorp. De naaktstranden worden aangegeven en worden niet bewaakt. Nudisten mogen alleen op het strand en in het water vertoeven, in de duinen is het niet toegestaan naakt te lopen. Er zijn hier geen strandpaviljoens of andere faciliteiten.

Strandregels

Zwemmen

Zwemmen is langs het hele Noordzeestrand toegestaan met uitzondering van het stuk bij Paal 31 t/m 33, dit in verband met de sterke stroming tussen Texel en Vlieland. Het is verboden met luchtbedden en dergelijke de zee in te gaan. Ga nooit verder dan uw heupen de zee in.

Honden

Op vele delen van het Texelse strand is het toegestaan om honden los te laten lopen. Om datgene te beschermen wat Texel zo aantrekkelijk maakt is bepaald dat honden op in bepaalde gebieden aangelijnd moeten zijn. Het aanlijngebod heeft betrekking op de bewaakte delen van het strand en het naaktstrand bij Den Hoorn en De Cocksdorp. Ten zuiden van paal 8 en tussen paal 12 en 21 geldt de aanlijnplicht alleen van 1 maart tot 1 september. Het is belangrijk dat u uw hond goed onder appèl te houden, zodat hij direct komt wanneer u hem roept.

Kampvuur

Op heel Texel is het verboden een kampvuur te maken. Wel is het toegestaan om de speciaal aangelegde barbecueplaats in het bos te barbecueën. U vindt deze plaats langs de Randweg in De Dennen (het bos van Staatsbosbeheer). De barbecueplaats is per auto bereikbaar vanaf de Ruyslaan in De Koog. Voor houtskool en andere benodigdheden moet u zelf zorgen. Barbecueën op andere plaatsen in het bos of op het strand is niet toegestaan.

Veiligheid op het strand

Het is verboden met drijvende voorwerpen zoals luchtbedden, zwembanden enz. de zee in te gaan. Iedereen wordt verzocht de aanwijzingen van de strandbewaking op te volgen. De badmeesters zijn herkenbaar aan de oranje shirts met het opschrift Strandbewaking Texel. Het is verboden een open vuur te maken op het strand.

Paardrijden

Paardrijden op het strand brengt u helemaal tot rust. Voel de wind door uw haren als uw paard galoppeert door de branding. Gaat u zelf paardrijden op het strand? Dan zijn er een twee belangrijke zaken waarmee u rekening moeten houden: de tijden dat u op het strand mag komen en de getijden.

Paardrijden of rijden met aangespannen paarden mag in de winterperiode, van 1 oktober tot 1 mei, op het hele Texelse strand.
In de zomerperiode, van 1 mei tot 1 oktober, is het alleen toegestaan op speciaal daarvoor aangewezen strandgedeelten (“recreatief strand” en “sportief strand”), van zonsopgang tot 10.00 uur en van 19.00 uur tot zonsondergang.

Paardrijden op strand is op z’n mooist bij laag water, er kan dan naar hartenlust gegaloppeerd worden over het brede strand. Kijkt u verder goed op de informatieborden die bij ieder strand(opgang) staan voor eventuele (tijdelijke) regels.

Overnachten

Het is verboden om in campers of caravans te overnachten op parkeerplaatsen. Op de Texelse campings zijn speciale plaatsen voor campers.

Strandzeilen

Strandzeilen is alleen toegestaan bij de vuurtoren (Paal 31)

Catamaranzeilen

Catamaranzeilen mag bij de strandpalen 12, 15, 17 en 33. Bij  33 is een zeilschool en de vereniging heeft  zelf een gemotoriseerde reddingsboot.

Vliegeren

Vliegeren met een bestuurbare vlieger met 2 of meer stuurlijnen is op of aan de weg verboden, inclusief de stranden. Het gebruik van eenvoudige, eenlijnige vliegers is overal toegestaan. Er zijn drie locaties aangewezen waarop het vliegeren met bestuurbare vliegers wel is toegestaan. Alle drie gebieden bevinden zich aan het strand. Deze zogenaamde vliegerzones zijn gelegen nabij Den Hoorn, (tussen 10.93 en 11.68 )ten noorden van De Koog  ( tussen paal 21.31 en 22.51 )en nabij De Cocksdorp (paal 28.40 en de strekdam). Met borden, aangebracht op de strandpalen, is het begin en einde van elk gebied aangegeven. Vanuit het oogpunt van veiligheid en het beperken van overlast voor andere strandgebruikers mag u op de andere stranddelen niet vliegeren met een of meerdere lijnen

Ook in de vliegerzones geldt uiteraard dat rekening moet worden gehouden met andere strandgebruikers. Zie de gemeente website voor meer informatie.

Tips voor veilig vliegeren:

Gebruik een vlieger bij een zodanige windkracht, zodat er altijd volledige controle over is. Houd afstand van andere vliegeraars en toeschouwers binnen een bereik van 180 graden. Vlieg nooit met lijnen langer dan 100 meter; voor stuntvliegers nooit langer dan 45 meter. En houd natuurlijk rekening met andere strandgebruikers!